نمای شیشه ای | انواع نمای شیشه ای ساختمان
واژه، نما به معنای چهره، جلوه و ظاهر بیرونی تعریف شده است. نمای شیشه ای ساختمان نیز به معنای استفاده از شیشه و خلق یک اثر هنری شیشهای با جذابیت بصری است. امروزه میتوانید نماهای شیشهای بسیاری را بهعنوان نمای ساختمانهای تجاری، مسکونی و… مشاهده کنید. واقع دلیل اینچنین جذابیت و افزایش محبوبیت آنها در اجرای این نوع نماها چیست؟
پوشش شیشهای به دلیل سادگی و کاربردهای طراحی بهمراتب در طراحی ساختمان های نمای مدرن استفاده میشوند. جالب است بدانید که نماهای شیشه ای به دلیل شیوه اجرای مختلف سبب بهوجودآمدن انواع گوناگونی از نماها گردیده است. این نوع نماها جلوه و زرقوبرق بیشتری بهظاهر هر نوع ساختمانی خواهند بخشید. درعینحال ضریب ساختاری و ظاهری ساختمان را افزایش خواهند داد.
بااینحال در عصری که مدرن بودن و همگام بودن با نماهای مدرنیته چون شیشهای مطرح است، بهتر است با انواع نمای شیشه ای آشنا شوید. نماهای شیشهای قطبنما از مطرحترین پروژههای اجرایی این مجموعه در سطح ملی و بینالمللی محسوب میشوند.
فهرست مطالب
نمای شیشه ای چیست؟
ساخت انواع شیشههای مختلف از نظر استحکام ساختاری سبب بهوجودآمدن نماهای شیشهای مختلفی شد. نمای شیشه ای گرچه دارای قدمت بسیار طولانی است؛ اما در سالهای اخیر رواج بسیار زیادی پیدا کرده است. شیشه از ساختاری شفاف با قابلیت رفلکس نور برخوردار است. گرچه استفاده از این عنصر بهعنوان نما میتواند نگرانیهایی نیز داشته باشد؛ ازاینرو باید اجرای نماهای شیشهای بااحتیاط بسیار بالایی صورت بگیرد.
از روشهای بسیار مختلفی برای اجرا تا شیشههای بسیار گوناگون از نظر ضخامت، نوع، رنگ و ساختار بهعنوان نما استفاده میگردد. در اجرای نماهای شیشهای حدوداً 60 درصد از نمای ساختمان به طور کامل از شیشه تشکیل خواهد شد. در کنار آن استفاده از پروفیلهای فلزی، یراقآلات و قطعات اتصالی سایر قسمتهای نما را تشکیل خواهند داد. در ادامه با انواع متنوع نماهای شیشهای از نظر ساختاری، کاربرد و نحوه اجرا آشنا خواهید شد.
معرفی انواع نمای شیشه ای
با افزایش دامنه کاربردی، مزایای شیشهها و تغییر در ساختار آنها انواع مختلفی از نماهای شیشهای به وجود آمدند. امروزه از این شیشههای مستحکم میتوان حتی در نمای ساختمانهای مرتفع و برجها نیز استفاده نمود. همانطور که در بالاتر اشاره شد نماهای شیشهای دارای انواع مختلفی هستند. تنوع نماهای شیشهای را میتوان بر اساس تنوع در شکل ظاهری، نحوه اجرا و متریال مورداستفاده در اجرای آنها دستهبندی کرد. هر کدام از آنها به نوبه خود دارای مزایا و معایبی هستند. همچنین هر کدام از انواع نماهای شیشهای برای محیط و شرایط گوناگونی قابلاجرا خواهند بود.
ازجمله مهمترین دستهبندی انواع نمای شیشه ای میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
نمای شیشهای کرتین وال
نمای کرتین وال نوعی از نماهای شیشهای است که بهعنوان سازههای کاملاً جدا از ساختار اصلی ساختمان اجرا میشود. به عبارتی دیگر نمای کرتین وال یک نمای شیشهای خود ایستا است. بااینحال فشارهای وارده بر نما را به زمین منتقل خواهد کرد و از سنگینشدن سازه اصلی (ساختمان) جلوگیری میکند.
نمای کرتین وال با سازه ساخته شده از پروفیلهای فلزی و عمدتاً از جنس آلومینیوم اجرا میگردد. جدا از سازه فلزی و صفحات شیشهای میتوان به سیستم عایقبندی و اتصالات نیز در این نما اشاره کرد. در اجرای نمای کرتین وال از شیشههای تک و چند جداره استفاده میشود. شیشههای قابلاجرا در این نما باید ضخامتی بالغ بر ۱۸ الی ۴۰ میلیمتر داشته باشند.
مزایای نمای کرتین وال
مهمترین مزایای نماهای کرتین وال کاهش فشارهای وارده و بار مرده بر ساختمان است. اجرای این نما به طور چشمگیری ایمنی ساختمان را افزایش میدهد. همچنین استفاده از شیشههای ضخیم چند جداره در آن سبب ایجاد قویترین عایقبندی برای ساختمان خواهد شد. به این صورت که از عبور یا خروج هرگونه هوا به داخل یا بیرون ساختمان جلوگیری میکند. ازاینرو در بهینهسازی هوای داخلی و کاهش مصرف انرژی بسیار مناسب خواهند بود. برای اجرای این نوع نما ابتدا سازه آلومینیومی بر اساس ابعاد مشخص شده طراحی و اجرا خواهند شد.
نحوه اجرای خود این نما سبب گردیده تا انواع مختلفی از نمای کرتین وال به وجود بیایند. عمدهترین تفاوت میان سیستمهای مختلف کرتین وال روشهای مختلف در نصب و فیکس کردن صفحات شیشهای آنهاست. همین امر سبب بهوجودآمدن ظواهر متفاوتی از نمای کرتین وال میگردد. در ادامه با انواع نمای شیشهای کرتین وال آشنا خواهید شد.
نمای کرتین وال فریم لس
نمای شیشه ای کرتین وال فریم لس یکی از انواع نماهای شیشهای زیرمجموعه کرتین وال است. این نوع روش اجرایی همانطور که از نامش پیداست صفحات شیشهای فاقد فریم یا قاب هستند. برای فیکس کردن شیشههای این نوع نما از چسبهای استراکچال استفاده میگردد.
صفحات شیشهای با این نوع چسبها مابین لاملها یا همان سازه فلزی نما قرار خواهد گرفت. صفحات شیشهای در قسمت بیرونی سازه فلزی نما نصب میشوند. ازاینرو ظاهری یکدست از شیشه بوجود میآید. همین امر سبب افزایش محبوبیت آن میان طراحان و معماران گردیده است.
ازجمله مهمترین مزایای نمای شیشه ای فریم لس بهرهمندی از بالاترین میزان نور طبیعی در محیط داخلی ساختمانهاست. همین امر سبب کاهش مصرف انرژی بخصوص در طول روز خواهد شد. انعطافپذیری بالای این نوع نما نیز در اجرا سبب گردیده تا بهراحتی هر طرحی را با آن اجرا کرد. ازجمله دیگر مزایای نمای فریم لس امکان طراحی پنجرهها یا قسمتهای بازشونده در ساختار نما است.
نمای کرتین وال فیس کپ
در نمای کرتین وال فیس کپ شیشهها برخلاف فریم لس نصب میشوند. یعنی پس از ساخت سازه یا لاملها بهصورت عمودی و افقی؛ شیشهها به طور کامل درون آنها جای خواهند گرفت. لاملهای افقی و عمودی همانند یک قاب اطراف شیشهها قرار میگیرند.
نمای کرتین وال سمی فریم لس
نوعی دیگر از نمای شیشه ای کرتین وال سمی فریم لس نام دارد. این روش اجرایی تقریباً مابین فیس کپ و فریم لس قرار گرفته است. در این سیستم اجرایی به نام نیمه فریم، پروفیلهای سازه نما فقط در یکجهت افقی یا عمودی قابل نمایان هستند. به عبارتی دیگر شما در نمای بیرونی آن لاملهای افقی یا عمودی را فقط مشاهده خواهید کرد. همین امر سبب بهوجودآمدن نمای متفاوتی گردیده است.
نمای کرتین وال یو چنل
در اجرای نمای شیشه ای کرتین وال یو چنل از شیشههای دوجداره استفاده میشود. چنین امری سبب گردیده تا این نوع نمای کرتین وال یکی از عایقترین نماهای شیشهای نیز محسوب شود. در این روش برای فیکس کردن شیشهها مابین لاملهای افقی و عمودی از قطعات آلومینیومی پازلی یو شکل استفاده میگردد.
یعنی برعکس کرتین وال فیس کپ فضای خالی مابین صفحات شیشهای وجود دارد که با چسبهای عایق پر خواهد شد. نمای بیرونی آن نیز دارای سطحی یکنواخت و بدون فریم است.
نمای شیشهای یونیتایز
نمای شیشه ای یونیتایز از مدرنترین نماهای شیشهای محسوب میشوند. یونیتایز درواقع نوعی از نماهای شیشهای است که تمامی قسمتهای قابلاجرا بهصورت پیشساخته در کارخانه یا کارگاه ساخته خواهد شد. آمادهبودن قطعات و قسمتهای اجرایی در این نوع نما، سرعت عمل اجرایی آنها را به طور چشمگیری افزایش خواهد داد.
ظاهر شکیل و بسیار ظریف آنها نیز سبب متمایزشدن این نوع نمای شیشهای گردیده است. نمای یونیتایز اغلب برای ساختمانهای اداری و شرکتها اجرا میگردد. جالب است بدانید که این نوع نمای شیشه ای بهصورت سیستم کرتین وال درون قابهای فلزی طراحی میشوند.
مهمترین امر در اجرای این نوع نما دقت در اندازهگیری و ساخت دقیق آنهاست. چراکه با آمادهشدن قسمتهای مربوطه در صورت اندازهگیری اشتباه، ضررهای مالی بسیاری به بار خواهد آورد. از دیگر مزایای نمای یونیتایز عایق بودن آنها در برابر صوت و حرارت است. همچنین مقاومت بالای این قطعات از پیش ساخته در برابر زلزله و فشار باد بسیار زبانزد است.
نمای شیشه ای اسپایدر
نمای شیشه ای اسپایدر یکی از نماهای مدرن با ساختاری بسیار جذاب است. نمای اسپایدر به دلیل ساختار اسپایدری (عنکبوتی) اتصالات آن نامگرفته است. این نوع نمای شیشه ای نیز دارای ساختاری خود ایستاست و بدون واردکردن بار مرده به ساختمان اصلی اجرا میگردد.
روشهای اجرا، استفاده از اتصالات و شیوه نصب صفحات شیشهای سبب بهوجودآمدن نماهای اسپایدری گوناگونی شده است. تفاوت نمای اسپایدری با نمای کرتین وال در ظاهر شیشهای آنهاست. در ساختار نمای اسپایدری خبری از قابهای فلزی یا سازه فلزی مابین صفحات شیشهای نیست.
ازجمله انواع نمای شیشه ای اسپایدری عبارتاند از اسپایدر لولهای، کابلی، فین گلس و خرپا که در ادامه به توضیح آنها خواهیم پرداخت.
نمای اسپایدر لولهای
نمای اسپایدر لولهای از رایجترین شیوههای اجرایی این نوع نماست. در ساختار اسپایدر لولهای صفحات شیشهای به کمک سازه لولهای فلزی اجرا خواهد شد. لولههای استوانهای یا مکعبی شکل در عرض نمای موردنظر اجرا میگردند.
سپس صفحات شیشهای با استفاده از قطعات و اتصالات فلزی نصب خواهند شد. این روش اجرایی دارای سرعت عمل بالایی است و به نسبت اجرای سازههای فلزی بهصرفهتر خواهد بود.
نمای اسپایدر کابلی
یکی دیگر از روشهای اجرای نمای شیشه ای اسپایدر استفاده از شبکه کابلی فلزی برای نصب صفحات شیشهای است. درواقع نمای اسپایدر کابلی دارای ظاهری زیبا با ساختاری مدرن و مینیمالیستی است. اجرای نمای اسپایدری به روش کابلی با وزنی سبکتر، هیچگونه فشاری به سازه اصلی ساختمان وارد نخواهد کرد.
یکی از معایب این روش اجرایی محدودیت ارتفاع ساختمانهاست؛ چراکه نمای اسپایدری کابلی برای ساختمانهای مرتفع مناسب نخواهد بود.
نمای اسپایدر فین گلس
نمای اسپایدری فین گلس به معنای واقعی نمای شیشهای است. در اجرای این نما بهجای سازه فلزی بطور کامل از شیشه استفاده خواهد شد. همین امر سبب محبوبیت روزافزون نمای اسپایدری فین گلس گردیده است. در اجرای نمای اسپایدری فین گلس بهجای ستونهای فلزی یا کابل از ستونهای شیشهای استفاده میشود.
عدم استفاده از سازههای فلزی در ساختار این نوع نما شفافیت ظاهری بیشتری به آن خواهد بخشید. در اجرای این نوع نمای اسپایدری میتوان از شیشههای تک و دوجداره نیز استفاده نمود. تنها اتصالات موجود برای وصل نمودن صفحات شیشهای به ستونها خواهد بود.
نمای اسپایدری خرپا
یکی دیگر از شیوههای اجرایی نمای شیشه ای اسپایدری، اسپایدر خرپا نام دارد. این نوع از نمای شیشهای درواقع بهصورت ترکیبی از نمای اسپایدر لولهای و کابلی اجرا میگردد. به عبارتی دیگر برای پشتیبانی و اجرای صفحات شیشهای از سازهای متشکل از سیستم لولهای با کابلهای فلزی استفاده میشود.
میزان ایمنی بالای این روش سبب گردیده تا برای نمای ساختمانهای بلند و نماهای حساس نیز مورد تأیید باشد.
نمای شیشهای دوپوسته
نمای شیشه ای دوپوسته همانطور که از نام آن پیداست بهعنوان لایه یا پوسته دوم از ساختمان محسوب میشود. این نوع نما برای ساختمانهایی که از لحاظ عایقبندی بسیار حائز اهمیت هستند اجرا میشوند. در ساختار این نما، شیشههای چند جداره بافاصله حدودی ۳۵ الی ۴۰ سانتی از ساختمان اصلی قرار میگیرند. میزان فضای خالی مابین نما و ساختمان لایه عایقی بسیار مناسبی در برابر صوت و حرارت ایجاد خواهد شد. از جمله دشواریهای اجرای این نوع نما نظافت فضای خالی مابین نمای شیشه ای و ساختمان است. بههمین دلیل قسمتهایی برای دسترسی به قسمت پشتی نما در نظر گرفته میشود تا افراد بهراحتی از آن استفاده کنند. اجرای نمای شیشهای بهصورت دوپوسته سبب ایجاد جلوه بصری بسیار متفاوتی خواهد شد. روش اجرای این نوع نما مقداری زمانبر و مشمول هزینههای بیشتری خواهد شد.
اسکایلایت (سقف شیشه ای)
اسکای لایت بهعنوان نوعی دیگر از نمای شیشه ای بهعنوان نمایی لوکس معرفی شده است. این نوع نمای شیشهای در واقع نمای کرتین والی است که برای سقف ساختمانها اجرا میشود. نمای شیشه ای اسکایلایت برای سقف به دو صورت ثابت و متحرک اجرا میگردد.
اسکایلایت ثابت اغلب برای فضاهایی که از نظر درزبندی و عایقکاری بسیار حائز اهمیت هستند اجرا میشود. اجرای این نوع نما بخصوص برای سقف ساختمانها برای عبور نور خورشید و تأمین نور داخلی بسیار تأثیرگذار است. از طرفی روزهای برفی یا بارانی با ماندن در خانه میتوانید از تماشای آن لذت ببرید.
از مهمترین مشخصههای این نوع نما میتوان به ابعاد آنها و ضخامت شیشهها اشاره نمود. اسکایلایت بنابر نوع پروژه و ساختمان اجرایی دارای ابعاد مختلفی است. همچنین بسته به طرح اجرایی و ابعاد آن ضخامت شیشهها میتواند متفاوت باشند. برای مثال در دهانهها و قسمتهای بزرگتر از شیشههایی با ضخامت بیشتری استفاده میشود. ضخامت شیشههای مورداستفاده در ساختار آن به طور معمول از ضخامت ۲ الی ۵/۳ میلیمتری متغیر هستند. همچنین برای اجرای آنها بسته به نوع پروژه و محل نصب از انواع شیشههای لمینت، سکوریت و خام استفاده میگردد.
مزایای نماهای شیشهای
در معماری مدرن استفاده گسترده از شیشه بهعنوان نما به یکی از گزینههای اجرایی برای هر نوع ساختمانی مبدل شده است. شیشه با ظاهر فریبنده و زیبا میتواند نمای متفاوتی را به وجود آورد و درعینحال با هر سبکی هماهنگ شود. از مهمترین مزایای اجرای نماهای شیشهای میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
نماهای شیشهای به نسبت نماهای سنگی و بتنی از وزن کلی ساختمان میکاهند. همچنین از ایجاد بار مرده بر ساختمان نیز جلوگیری میکنند.
سرعت اجرای نماهای شیشهای به دلیل عدم نیاز به زمان کافی برای خشکشدن بسیار بیشتر است. نماهای شیشهای بهعنوان نمای خشک بدون نیاز به بتن یا سیمان در کمترین زمان ممکن اجرا میگردند.
بهرهمندی از نور طبیعی در محیطهای داخلی ساختمانها از دیگر مزایای نماهای شیشهای است. وجود حداکثر نور در طول روز میتواند حس بسیار خوشایندی را برای ساکنان آن ساختمان ایجاد کند.
وجود نور طبیعی در طول روز از مصرف انرژیهای مصرفی همچون برق خواهد کاست. با مصرف بهینهتر نیز در هزینههای پرداختی شما صرفهجویی میشود.
استفاده از کمترین متریال و سرعت اجرایی بالا به معنای صرفهجویی در زمان و هزینههای اجرایی است.
زیبایی ظاهری نماهای شیشهای که به هر محیطی خواهند بخشید بهعنوان مزایای آنها بر کسی پوشیده نیست. درحقیقت نمای شیشه ای سبب افزایش ارزش مادی و معنوی ساختمان موردنظر خواهد شد.
نماهای شیشهای بهعنوان یک عایق صوتی و حرارتی بسیار مناسباند. از طرفی در برابر شرایط آبوهوایی مختلف بسیار مقاوماند.
معایب نماهای شیشهای
هر نوع مصالح و نمایی به نوبه خود از مزایا و معایبی برخوردار است. با وجود مزایای بسیار ساختارهای شیشهای نماهای مدرن، بسته به نحوه و میزان کیفیت اجرای آنها میتواند از معایبی برخوردار باشند. ازجمله این معایب عبارتاند از:
استفاده از شیشههای معمولی میتواند در ایجاد آلودگی صوتی برای داخل ساختمان بسیار تأثیرگذار باشند.
انتخاب شیشههای باکیفیت بخصوص برای نماهای بزرگ هزینههای بسیاری را در برخواهد گرفت.
اجرای نامناسب و غیرحرفهای نیز میتواند از کیفیت اجرای کار تا عایقبندی آنها بسیار تأثیرگذار باشند.
شیشه مناسب برای نمای شیشه ای
اصلیترین جز تشکیلدهنده نماهای شیشهای، صفحات شیشهای هستند. بر همین اساس ویژگیهای ظاهری و ساختاری شیشهها در کیفیت، مقاومت و اجرای آنها بسیار تأثیرگذارند. شیشههای مختلفی برای اجرای نماهای شیشهای وجود دارند. هر کدام از مزایا و معایب خاصی برخوردارند.
از مهمترین شیشههای قابلاستفاده در نماهای شیشهای میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
شیشه سکوریت
شیشه لمینت
شیشههای رفلکسی
شیشههای رنگی
شیشه سکوریت
شیشههای سکوریت دارای ضخامت و مقاومت بسیار بالایی در برابر ضربات و فشارهای وارده هستند. مهمترین تفاوت شیشههای سکوریت با شیشههای معمولی مراحل ساخت آنهاست. این نوع شیشهها در مراحل بیشتری و در دماهای بالا بهاصطلاح خواهند پخت. تحمل دمای بالا در حین ساخت شیشههای سکوریت سبب افزایش استحکام آنها خواهد شد.
شیشه لمینت
درصورتیکه میخواهید نمای شیشهای را با شیشه مقاومتر با ساختاری متفاوت از قبل اجرا کنید، شیشههای لمینت گزینه مناسبی خواهند بود. این دسته از شیشهها نسل جدید و تکاملیافتهای از شیشههای سکوریت هستند. به این معنا در ساختار این شیشهها یکلایه چسبی مابین دولایه شیشه سکوریت قرار خواهد گرفت. این ویژگی در حین شکستهشدن صفحات، خود را نشان خواهد داد. به این صورت که با شکستهشدن بدون ریزش قطعات خرد شده همگی به لایه چسبی خواهند چسبید. ایمنی این دسته از شیشهها بسیار بالاتر است.
قیمت انواع نمای شیشه ای
قیمت اجرای انواع نمای شیشهای به دلیل متفاوتبودن ساختارهای آنها با یکدیگر، بر اساس پارامترهای مختلفی تعیین خواهد شد. عوامل مختلف ساختاری و ظاهری در هزینههای اجرا بسیار تأثیرگذارند که در هر نوع نمای شیشه ای متفاوت است. از جمله مهمترین عوامل تأثیرگذار در قیمت اجرا انواع نماهای شیشههای عبارتاند از:
حجم نمای اجرایی
نوع طرح اجرایی برای نما
میزان و حجم متریال مصرفی اعم از شیشه، اتصالات، سازه نگهدارنده، عایقبندی، یراقآلات و…
نوع شیشه بهکاررفته در اجرای نما
قیمت روز تمامی متریال مصرفی ازجمله شیشه انتخابی
میزان دستمزد تیم اجرایی
هزینههای مربوط به آمادهسازی جایگاه نما و زیرسازی آن بسته به نوع نما
بااین اوصاف شما میتوانید با انتخاب تیمی حرفهای هزینههای اضافی را حذف کنید. جهت اطلاع از قیمت روز تمامی متریال مصرفی و اجرای انواع نمای شیشه ای با کارشناسان قطبنما تماس حاصل فرمایید.
اجرای انواع نمای شیشه ای در قطبنما
نماهای شیشهای دارای ساختاری ظریف هستند. اجرای آنها نیز به همان اندازه نیازمند مهارت و دقت کافی است. همانطور که مطالعه نمودید نماهای شیشه از انواع مختلفی برخوردارند. به همان اندازه تنوع در ساختار و نوع آنها، روشهای اجرای نماهای شیشهای نیز متفاوت خواهند بود. اجرای هر کدم از نماهای شیشهای از طراحی تا پایان کار باید بر اساس نوع آن انجام بگیرد.
برای مثال استفاده از نوع، میزان یراقآلات، شیوه اجرای صفحات شیشهای، عایقبندی و حتی نوع و ضخامت شیشهها با یکدیگر متفاوتاند.
مجموعه قطبنما نیز تیمی باتجربه با بهرهگیری از دانش روز دنیا صفرتاصد اجرای انواع نماهای شیشهای را بهصورت حرفهای ارائه میدهند. این افراد با پشتکار و تجهیزات بهروز همواره با بالاترین میزان دقت نماهای شیشهای را اجرا خواهند کرد. سرعت عمل آنها به همان اندازه دقت در اجرای کار بسیار بالاست. این مجموعه با انتخاب صحیح و کمترین پرتی مصالح از به بارآوردن هزینههای اضافی جلوگیری خواهند کرد. انتخاب این مجموعه برای اجرای انواع نمای شیشهای به معنای انتخاب کیفیت با خلق نماهای مدرن و متفاوت است.
در چند دهه اخیر آلومینیوم بهعنوان متریال برتر برای ساخت درب و پنجره میان فلزات دیگر معرفی شده است. دلایل زیادی برای اثبات این محبوبیت وجود دارد. از ویژگیها و مشخصههای ساختاری گرفته تا مزایای درب و پنجره آلومینیومی دوجداره.
اگر تجربه کار با درب و پنجره آلومینیومی دارید. یا اینکه میخواهید آنها را در خانه خود نصب کنید ممکن است نسبتبه روند ساخت آن کنجکاو شوید. ازاینرو در این قسمت شما را با فرایند و مراحل ساخت درب و پنجره آلومینیومی دوجداره آشنا خواهیم کرد.